tiistai 18. maaliskuuta 2014

Ansökan beviljat! Vi tackar!


Pargas är en tvåspråkig stad svenska som majoritetsspråk. Nästan hälften är finskspråkiga. Jätte många saker här kommer dubbelt: skolorna, dagis, alla slags föreningar, idrottslagar och affärer. Och förstås också kultur. Men vi tycker att musik har det inte något att göra med språken. Musik och skärsilt spelmansmusik är mångspråkig!


Vi började arrangera Fina Spelmän tio år sedan. Då hade vi ett idé att skapa spelmans-händelse hit till skärgården. Vi ville inbjuda våra spelmenvänner hit till våra gäst. Evenemang planerade så alla kan njuta, lyssna, dansa och vara med. Både svensk- och finskspråkiga har hittat Fina spelmän och det gäller spelmän och publiken! Vi har spelat här i  Finland från Kittilä till Hangö och från Vasa till Rääkkylä och fått tiotals spelmansvänner. Spelmän i innelendet visste ingenting om skärgården eller skärgårdsmusik. Det som vi har här i pargasnejden är unik och om det ett något at vara lite stålt över. Det vill vi visa till alla.
Just nu, i mars, har redan 15 spelmansgrupper anmälat till Fina Spelmän. Det kommer spelmän från skärgården, västnyland, Helsingfors, Vanda, Sibbo, Björneborg osv. Jätte fint! Och mera är på kommande. Vi väntar meddelande t.ex från  Åland och från våra vänner i Timrå Sverige. Vi tror i Fina Spelmän 2014 är ca 90 spelmän på plats!Vi är glada över alla spelmansvänner vi har. Och att alla vill vara med i Fina Spelmän. Samtliga i varje år!  I år har vi fått första gången bidrag från Svenska Kulturfånden. Vi tolkar bidrag på det sättet att vi har lyckats skapa evenemang, kulturhändelse som bryter gränser. Så som vi har tänkt hela tiden. Musikevenemang för alla, musik med äkta instrumenter och riktiga spelmän som håller i traditioner. Vi har fått bidrag från både finska och svenska fonderna.  Vi kan vara kära och nära till boda och de är vi. Och vi vill visa i augustimånad, utan gränser, vilken fint musik vi har här i skärgården.

Tack Svenska Kulturfonden!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti