Nilsbyn Pelimannit

Pelimanniryhmä Nilsbyn Pelimannit on musisoinut nyt 20-vuoden ajan. Pelimanniryhmän nimi virallistettiin vuonna 1997. Nilsbyn Pelimannit pitää kotipaikkanaan Nilsbyn kylää Paraisilla. Kylä on ollut pitkään tunnettu hyvistä soittajista ja harmonikkaperinteistään. Kokoonpano on kehittynyt vuosien saatossa ja tänä päivänä ryhmään kuuluu kymmenen soittajaa. Ryhmän kautta musiikkimailmalle on pujahtanut lähes 50 pelimannia. Nilsbyn Pelimannit esittää kansanmusiikkia ja pelimannimusiikkia 1900-luvulta omine sovituksineen sekä toimintansa tueksi myös keikkailee tanssimusiikkipuolella todella laajalla ohjelmistolla. Tanssimusiikkia soitetaan pelimannihenkisesti tai sitten yhdistyksen Tanssiorkesteri Sulamithin esittämänä Laulettua musiikkia löytyy sekä suomeksi että ruotsiksi.

Soittimina pelimanneissa ovat; hanurit, viulu, mandoliinit, harmooni, basso sekä rummut. Näiden lisäksi kuullaan tarvittaessa huuliharppua, tinapillejä, pimpparautaa, munniharppua, saksofonia, lusikoita, pyykkilautaa, puukenkää jne. Pelimanniohjelmistossa vilisee tuttuja ja tuntemattomia soittimia.
Pelimannit ovat kiertäneet vuosien varrella ympäri Suomen, melkein joka kolkassa. Lisäksi on käyty mm. seuraavissa maissa: Hollanti, Amerikka, Venäjä, Saksa, Ruotsi, Italia , Brasilia ja Viro. Onpa pieni ryhmä vieraillut esiintymässä myös Canberrassa Australiassa.
Nilsbyn Pelimannien aivan oma tapahtuma Wiinit Pelimannit sai alkunsa 2004 ja sen jälkeen tapahtuma on järjestetty vuosittain. Joka vuosi Wiinit Pelimannit onnistuu keräämään pelimanneja joka puolelta yhteen konsertoimaan, viihtymään ja viihdyttämään. Sata soittajaa villitsee koko elokuisen viikonlopun.

Wiinit Pelimannit löytyvät myös Facebookista, käyhän kurkkaamassa täältä!
NILSBYN PELIMANNIEN JUHLAVUODEN 2017 KOKOONPANO.
KESKELLÄ VALTAKUNNAN VUODEN NUORI PELIMANNI
MINJA SURVONEN